Alaselkäkivun ymmärtäminen: syyt, oireet ja tehokkaat hoitovaihtoehdot
SISÄLLYSLUETTELO
Alaselkäkipu voi olla invalidisoivaa ja vaikuttaa ihmisen päivittäisiin rutiineihin ja elämänlaatuun. Se on yleinen ongelma joka vaikuttaa kaiken ikäisiin ihmisiin koko elämän ajan. Tässä artikkelissa käsitellään alaselkäkivun syitä, oireita ja tehokkaita hoitovaihtoehtoja.
Johdanto alaselkäkipuun
Alaselkäkipu on yleinen ongelma ja kiputila, joka koskee miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti. Sille on ominaista alaselän alueella esiintyvä kipu tai epämukavuus, joka voi olla akuuttia tai kroonista.
Akuutti alaselkäkipu kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon ja kroonisesta kivusta aletaan puhua kun kipu on jatkunut yli kolme kuukautta. Kipu voi vaihdella tylsästä särystä terävään pistävään tunteeseen, ja siihen voi liittyä jäykkyyttä, pistelyä tai puutumista.
Alaselän anatomian ymmärtäminen
Alaselkäkivun syiden ymmärtämisestä on hyötyä, jos ymmärtää alaselän anatomian perusteet, ymmärrät paremmin mistä kivut voivat johtua.
Alaselkä koostuu viidestä lannenikamasta, lihaksista, nivelsiteistä, hermoista ja välilevyistä. Lannenikamat ovat selkärangan suurimmat nikamat, ja ne tukevat ylävartalon painoa.
Alaselkään myös liittyy erottamattomasti lantio ja lonkkanivelet, sekä SI-nivel. Tämä on lantion ja alaselän liitoskohta ja usein selkäkivuiksi luetellaan myös SI-nivel kipu.
Lihakset ja nivelsiteet takaavat alaselän vakauden ja joustavuuden, ja hermot välittävät signaaleja aivoista alavartaloon ja toisinpäin.
Alaselkäkivun syyt
Alaselkäkipu voi johtua useista eri tekijöistä, kuten lihas-, hermo- ja rakenteellisista syistä. Lihasperäinen selkäkipu on yleisin alaselkäkiputyyppi, ja se johtuu lihaksen venähdyksestä, nyrjähdyksestä tai jännityksestä.
Hermoon liittyvä selkäkipu, kuten iskiaskipu, syntyy, kun hermo on puristunut tai vaurioitunut. Rakenteellinen selkäkipu, kuten välilevytyrä tai selkärangan ahtauma ilmenee, kun selkärangan rakenteessa on ongelma.
Alaselkäkivun oireet
Alaselkäkipu voi ilmetä eri tavoin kivun syystä ja voimakkuudesta riippuen. Yleisiä alaselkäkivun oireita ovat säteilevä kipu, polttava kipu ja äkillinen kipu.
Säteilykipu on kipua, joka leviää muihin kehon osiin, kuten jalkoihin, pakaroihin tai jalkateriin.
Polttava kipu on sitä, kun kipu tuntuu polttavana tuntemuksena alaselässä.
Äkillisestä kivusta on kyse, kun kipu tulee yhtäkkiä ja voi olla voimakasta.
Muita alaselkäkivun oireita ovat jäykkyys, liikuntakyvyn rajoittuminen ja vaikeus seistä tai istua pitkiä aikoja.
Alaselkäkivun riskitekijät
Tietyt riskitekijät lisäävät yksilön todennäköisyyttä sairastua alaselkäkipuun. Suurimpia niistä ovat passiivinen elämäntapa, yleisesti huonot elintavat ja äkillisesti kasvanut kuormitus (myös henkinen).
Lihavuus rasittaa alaselkää, mikä lisää alaselkäkivun riskiä. Perinnöllisyydellä on merkitystä joissakin tapauksissa alaselkäkipuihin, sillä tietyt geneettiset ominaisuudet voivat altistaa selkäongelmille.
Muita alaselkäkivun riskitekijöitä ovat istumatyö, negatiiviset ennakko-odotukset ja tupakointi.
Alaselkäkivun diagnosointi
Äkillinen selkäkipu, joka johtuu esim. liikkumattomuudesta, liiallisesta istumisesta, tai lihaskrampista. Tällainen Alaselkäkipu ei edellytä yleensä lääkärissäkäyntiä.
Tapaturmaisesti kipeytynyt alaselkä vaatii lääkärin tekemää tutkimusta ja diagnoosia. Tarvittaessa selälle tehdään kuvantamistutkimuksia joiden avulla pystytään selvittämään onko kipujen taustalla vakava vaurio.
Verikokeet ovat apuna selkäkivun diagnosoinnissa jos epäillään että kipujen taustalla on sairaus tai tulehdus.
Lääkäriin tulee myös hakeutua välittömästi jos alaselkäkipuun liittyy seuraavia oireita: Kuume, voimakas vatsakipu, voimakas säteilykipu alaraajoihin, onnettomuus kuten kaatuminen, virtsan ja ulosteenpidätyksen ongelmat, nopea lihasten surkastuminen, nopea yleiskunnon heikkeneminen ja kipu joka ei hellitä missään asennossa ja on sietämättömän kovaa.
Alaselkäkivun ei-kirurgiset hoitovaihtoehdot
Alaselkäkivun ei-kirurgisia hoitovaihtoehtoja ovat elämäntapamuutokset, fysioterapeuttinen ohjaus, omatoiminen hoito, kevyt liikunta ja kipulääkitys
Elämäntapamuutokset, kuten arkiliikunnan lisääminen, laihduttaminen ja tupakoinnin lopettaminen, voivat vähentää riskiä alaselkäkivun kehittymiselle.
Selän itsehoitona tehokkaita keinoja ovat oikeanlaiset liikeharjoitukset, joiden avulla voidaan purkaa ja estää selän kiputiloja laajalti: ristiselkä-, iskias-, notkoselkä-, SI-nivel-, piriformis- ja välilevyoireet.
Fysioterapeuttiseen ohjaukseen kuuluu elämäntapaohjaus, neuvonta ja terapeuttiset harjoitteet. Tämä voi tarkoittaa harjoituksia ja venytyksiä, joiden tarkoituksena on vahvistaa alaselän lihaksia ja parantaa selän joustavuutta.
Lääkkeet, kuten ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID-lääkkeet) ja lihasrelaksantti, voivat auttaa vähentämään kipua ja epämukavuutta.
Alaselkäkivun kirurgiset hoitovaihtoehdot - kun se on tarpeen
Alaselkäkivun kirurgisia hoitovaihtoehtoja harkitaan vain silloin, kun ei-kirurgiset vaihtoehdot eivät ole tuottaneet helpotusta.
Leikkaus voi olla tarpeen rakenteellisten ongelmien, kuten välilevytyrä tai selkärangan ahtauman, korjaamiseksi. Joissakin tapauksissa selkärangan fuusioleikkaus (nikamien yhteen luuduttaminen) voi olla tarpeen selkärangan vakauttamiseksi.
Alaselkäkivun ehkäiseminen - liikunta ja lihaskunto
Alaselkäkipujen ehkäisyyn kuuluu säännöllinen liikunta, hyvä lihaskunto selän alueella ja sellaisten toimintojen välttäminen, jotka rasittavat alaselkää liikaa.
Liikunta, kuten kävely, uinti tai pyöräily, auttavat vetristämään alaselän lihaksia, mikä vähentää alaselkäkivun riskiä. Hyvän lihaskunto taas auttaa ehkäisemään vammojen syntyä ja lisää selän kykyä sietää rasitusta.
Kroonisen alaselkäkivun hallinta
Krooninen alaselkäkipu voi olla haastava hallita, sillä se voi vaikuttaa merkittävästi yksilön jokapäiväiseen elämään. Kivun hoitoon kannattaa kokeilla myös tehokasta itsehoitoa aluksi. Tämän jälkeen, mikäli tilanne sallii, myös esimerkiksi ryhtiä parantamalla on mahdollista välttyä selkäkivuilta.
Selviytymisstrategiat, kuten mindfulness-meditaatio, rentoutumistekniikat ja kognitiivinen käyttäytymisterapia, voivat auttaa kroonisen alaselkäkivun hallinnassa.
Tukiryhmät voivat myös tarjota emotionaalista tukea ja hyödyllisiä vinkkejä kroonisen alaselkäkivun kanssa elämiseen.
Haastavissa tapauksissa tarvitaan moniammatillista yhteistyötä lääkärin, fysioterapeutin, toimintaterapeutin kanssa.
Alaselkäkivun itsehoito
Alaselkäkivun itsehoidolla on aktiivinen rooli kivun hallinnassa ja sen toistumisen estämisessä. Säännöllinen liikunta, pitkäaikaisen istumisen ja seisomisen välttäminen, oikeiden nostotekniikoiden käyttäminen ja hyvä lihaskunto auttavat pitämään alaselkäkivut loitolla
Tiesitkö? Olemme auttaneet jo lähes 30 tuhatta suomalaista hoitamaan alaselkäkipuja tehokkaasti itse, ilman lääkäri- tai fysioterapeuttikäyntejä.
Tustustu Alaselän Ensiapupakkaukseen ja hoida selkäkipu nopeasti!
Myös reseptivapaat kipulääkkeet ja lämpimät tai kylmät pakkaukset voivat auttaa alaselkäkivun hallinnassa.
Yhteenveto
Alaselkäkipu voi olla haastava ongelma hallita, mutta käytettävissä on tehokkaita hoitovaihtoehtoja. Alaselkäkivun syiden ja oireiden sekä riskitekijöiden ja ennaltaehkäisymenetelmien ymmärtäminen voi auttaa vähentämään riskiä sairastua alaselkäkipuun.
Tässä artikkelissa tehdyt suositukset ja tiedot eivät korvaa lääkärin tekemää arviointia yksilöllisestä selkäkivusta. Jos sinulla on voimakkaita alaselkäkipuja ja olet huolissasi, ota yhteyttä lääkäriin syyn selvittämiseksi ja tehokkaan hoitosuunnitelman laatimiseksi.
Jos haluat oppia, miten pääset alaselkäkivuista eroon jopa 15 minuutissa kotona, kokeile Alaselän Ensiapupakkausta (verkkokurssi) jo tänään.