Notkoselkä: opas oireisiin, hoitoihin ja ennaltaehkäisyyn

Notkoselkä aiheuttaa kipua selässä

SISÄLLYSLUETTELO

    Notkoselkä on kansankielinen termi jolla yleisesti tarkoitetaan korostunutta lannenotkoa mikä yhdistyy eteenpäin kallistuneseen lantioon ja kyvyttömyyteen hallita lantion ja selän asentoa.

    Tässä artikkelissa tarkastelemme selän anatomiaa, notkoselkään johtavia syitä, sen oireita ja ennaltaehkäisykeinoja. Tervetuloa oppimaan!

    Selkärangan anatomia

    Selkärangassa on nikamia päällekkäin - notkoselässä paine nikamiin nousee

    Ymmärtääksemme notkoselkää ilmiönä, on tärkeää ymmärtää hieman selkärangan lantion anatomiaa. Selkäranka koostuu useista nikamista, jotka ovat pinottu päällekkäin. Nämä nikamat mahdollistavat selkärangan joustavuuden ja suojaavat selkäydintä.

    Selkäranka kiinnittyy ristiluuhun ja on osa lantiota. Lannerangan ja lantion asento ovat erottamattomasti yhteydessä ja lantion asennon muuttuessa muuttuu myös selän asento.

    Normaalissa selkärangassa on mutkia ja näiden mutkien suuruus vaihtelee todella paljon ihmisten välillä.

    Lannenotkon eli lannelordoosin kasvaessa ja lantion kääntyessä eteenpäin yleisesti puhutaan notkoselästä. Kyse on siis asennosta eikä niinkään vammasta tai sairaudesta.

    Notkoselän syyt

    Notkoselän syntymiseen voi vaikuttaa useat tekijät:

    • Geneettiset tekijät: Ihmisten välillä on suunnattoman paljon anatomista vaihtelua ja osalla ihmisistä selkä on heille normaalissa asennossa, vaikka ulospäin se näyttäytyisikin notkoselkänä.

    • Ryhti: Ryhti on alati muuttuvaa ja siihen vaikuttaa moni tekijä mielialasta vireystilaan. Notkoselkäinen ihminen saattaa siis olla vain väsynyt. Myös taparyhti vaikuttaa eli se tapa millä kannattelemme kehoamme voi johtaa notkoselkäisyyteen.

    • Lihasepätasapaino: Lihasepätasapaino selän ympärillä voi johtaa notkoselän kehittymiseen. Liian heikot tai jännittyneet lihakset voivat vaikuttaa selän ja lantion asentoon.

    Notkoselän oireet ja vaikutukset

    Notkoselän oireisiin voi kuulua:

    • Selkäkipu: Notkoselän kanssa voi ilmetä selkäkipua ja epämukavuutta. Kipu voi vaihdella lievästä voimakkaaseen ja voi tuntua sekä alaselässä että vatsassa. Kuitenkin suurella osalla ihmisistä joilla on notkoselkä ei ole ollenkaan kipuja.

    • Rajoittunut liikkuvuus: Notkoselkä voi rajoittaa selän liikkuvuutta ja joustavuutta. Potilaat voivat kokea jäykkyyttä ja vaikeuksia suorittaa tiettyjä liikkeitä tai asentoja.

    • Kokonaisryhti: Notkoselkä voi muuttaa koko kehon ryhtiä. Tapa jolla kannattelemme kehoamme, on kaikkien kropan osien summa ja joskus notkoselkä katoaa, kun muutamme jonkin toisen kehon osan asentoa.

    Notkoselän diagnosointi

    Notkoselkää ei ole lääketieteessä luokiteltu vammaksi tai sairaudeksi eikä sitä siksi voida diagnosoida. Eteenpäin kallistunutta lantiota voidaan arvioida fysioterapeutin, tai muun kehonhuollon ammattilaisen vastaanotolla, mutta sen suuruudella on harvoin suurta merkitystä.

    Suurimmalla osalla väestöstä on enemmän tai vähemmän eteenpäin kallistunut lantio viitearvoihin verrattuna ja suurin osa heistä on täysin kivuttomia.

    Notkoselän treeni ja hoitaminen

    Notkoselkää voi yleensä hoitaa itsehoitona

    Notkoselän hoitamiseen ja hallintaan on useita keinoja joista tärkeimmät ovat:

    Lihaskunnon asennonhallinnan ja liikehallinnan kehittäminen:

    Notkoselän aiheuttaessa kipua tärkein hoitokeino on parantaa lantion ja selän asennonhallintaa ja liikkeenhallintaa.

    Asennonhallinta tarkoittaa kykyä ylläpitää asentoa, kun olemme paikallaan. Tämä voi näkyä kassajonossa seistessä, kun selkä huomaamatta notkistuu ja lantio kippaa eteenpäin.

    Liikkeenhallinta tarkoittaa kykyä miten hyvin kontrolloimme kehoamme liikkuessamme. Notkoselän tapauksessa yksilöllä on taipumus notkistaa selkää ensimmäisenä keinona liikkumisen alkaessa.

    Hyvä lihaskunto auttaa sekä liikkeenhallinnassa että asennonhallinnassa. Myös elimistön kasvanut kyky sietää rasitusta nousee ja notkoselkä ei välttämättä enää ole ongelma kivun lievityessä.

    Erityisen tärkeitä alueita treenata notkoselästä kärsiessä on lonkankoukistajat, vatsalihakset, selkälihakset ja pakarat. 

    Kokonaiskuormituksen hallinta:

    Pitkään jatkunut fyysinen ja henkinen rasitus saattaa laukaista kivun alaselässä ja lantiossa. Väsyneet lihakset eivät jaksa ylläpitää asentoa ja selkä notkistuu helposti. Siksi on aina tärkeää ottaa huomioon myös pitkän aikavälin rasittavat tekijät.

    Vinkki: tutustu suosittuun Ryhtiremontti -verkkokurssiimme, jonka avulla pidät huolta ryhdistäsi ja saat helpotusta selkärangan jumeihin ja kipuihin jopa 15 minuutissa.

    Ammattiapu notkoselän hoitoon

    Vakavissa notkoselän tapauksissa on tärkeää hakea ammattimaista hoitoa. Joitakin vaihtoehtoja ovat:

    • Fysioterapia ja kuntoutusohjelmat voivat auttaa vahvistamaan selän lihaksia ja parantamaan ryhtiä. Fysioterapeutti voi suunnitella yksilöllisiä harjoitusohjelmia notkoselän hoitoon. Hakeudu fysioterapeutin vastaanotolle jos sinua huolettaa notkoselkä ja epäilet sen aiheuttavan haittaa teveydelle. 

    • Hieronta voi auttaa lievittämään lihasjännitystä ja näin heloppaa kipuja. Kivulla on myös tapana lisätä lihasjännitystä ja hieronta on tämän purkamiseen mainio hoitokeino.

    Vinkki: tutustu suosittuun Ryhtiremontti -verkkokurssiimme, jonka avulla pidät huolta ryhdistäsi ja saat helpotusta selkärangan jumeihin ja kipuihin jopa 15 minuutissa.

    Eläminen notkoselän kanssa

    Suurimmalla osalla on notkoselkä tietämättään ja he eivät kärsi siitä mitenkään. Mikäli sinulla on notkoselkä niin siitä ei tarvitse huolestua, se ei todennäköisesti kuitenkaan aiheuta sinulle terveyshaittoja tulevaisuudessa.

    Mikäli pystyt, niin liikunta mahdollisuuksien rajoissa ja itsehoitokeinot sekä kehonhuolto ovat hyödyllisiä keinoja hallita notkoselän aiheuttamia ongelmia.

    Psyykkinen hyvinvointi ja stressinhallinta

    Myös psyykkinen hyvinvointi on tärkeää notkoselän kanssa. Tukeudu perheeseen, ystäviin ja ammattilaisiin tarvittaessa. Huomioi myös stressinhallinta- ja rentoutumismenetelmät.

    Arjen muokkaaminen

    Muokkaa arkeasi sopivaksi, jotta voit välttää esimerkiksi kipua aiheuttavia asentoja tai rutiineja.  Käytä apuvälineitä tarvittaessa ja mukauta ympäristöä notkoselälle sopivaksi.

    Olemme auttaneet jo lähes 30 tuhatta suomalaista pääsemään eroon erilaisista niska-hartian ja selän jumeista sekä kivuista.

    Tutustu suosittuihin verkkokursseihimme, voit saada avun jopa 15 minuutissa!

    Lue lisää:

    Ryhtiremontti

    Alaselän Ensiapupakkaus

    Johtopäätökset

    Notkoselkä voi aiheuttaa epämukavuutta, kipua ja se voi rajoittaa selän liikkuvuutta. On kuitenkin olemassa useita kehonhuollon keinoja ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotka voivat auttaa notkoselän hallinnassa.

    On myös hyvin mahdollista, että notkoselkä ei aiheuta mitään ongelmia. Jos sinulla on notkoselkä, niin notkoselästä ei tarvitse huolehtia erikseen! Tärkeintä on tietoisuus omasta ryhdistä ja selän terveydestä sekä tarvittaessa ammattilaisten apu.

    Edellinen
    Edellinen

    Niskakipu ja niskajumi - oireet ja oikea hoito

    Seuraava
    Seuraava

    Kivusta helpotukseen: noidannuoli ja parhaat vinkit sen hoitoon!