Päänsäryn ABC: syiden, oireiden ja hoitovaihtoehtojen ymmärtäminen
SISÄLLYSLUETTELO
Päänsärky voi olla monille ihmisille yleinen ilmiö. Päänsäryt voivat olla lieviä, keskivaikeita tai vaikeita, ja ne voivat vaihdella tympeästä särystä terävään kipuun. Päänsärky voi johtua monista eri tekijöistä, kuten jännityksestä, nestehukasta, poskiontelopaineesta tai vakavammasta perussairaudesta.
Tässä artikkelissa tarkastelemme erilaisia päänsärkytyyppejä, niiden syitä, oireita ja käytettävissä olevia hoitovaihtoehtoja. Tervetuloa oppimaan!
Mikä on päänsärky?
Päänsärky on yleinen tila, johon liittyy kipua tai epämukavuutta päässä, päänahassa tai niskassa. Päänsäryt voidaan luokitella kahteen pääryhmään: primaarisiin ja sekundaarisiin päänsärkyihin.
Ensisijainen (primaarinen) päänsärky ei johdu taustalla olevasta sairaudesta, ja se on yleisin päänsärkytyyppi.
Sekundaariset päänsäryt johtuvat taustalla olevasta sairaudesta, kuten aivokasvaimesta, infektiosta tai tulehduksesta.
Mikä aiheuttaa päänsäryn?
Päänsärky voi johtua monista eri tekijöistä, kuten stressistä, unenpuutteesta, nestehukasta, poskiontelopaineesta tai vakavammasta perussairaudesta.
Joitakin yleisimpiä päänsärkytyyppejä ovat niskaperäinen päänsärky, pään toiselle puolelle kohdistuva päänsärky, migreeni, jännityspäänsärky ja klusteripäänsärky.
Niskaperäinen päänsärky
Niskaperäinen päänsärky on päänsärkytyyppi, joka johtuu niskan ongelmista, kuten lihasjännityksestä. Tämäntyyppinen päänsärky tuntuu yleensä takaraivossa tai niskassa, ja siihen voi liittyä niskakipua tai -jäykkyyttä.
Vinkki: Niska-Hartian Ensiapupakkaus -verkkokurssilta voit saada avun jopa 5 minuutissa päänsärkyyn, lue lisää tästä.
Päänsärky toisella puolella päätä
Toisella puolella päätä esiintyvää päänsärkyä kutsutaan myös yksipuoliseksi päänsäryksi. Nämä päänsäryt tuntuvat yleensä toisella puolella päätä, ja niihin voi liittyä sykkivää tunnetta.
Klusteripäänsärky (ks. lisää alla) on pään toisella puolella esiintyvä päänsärkytyyppi, ja sitä kuvataan usein kivuliaimmaksi päänsärkytyypiksi.
Päänsärky otsassa
Yksi yleisimmistä päänsärkytyypeistä on otsalla esiintyvä päänsärky, jota kutsutaan myös otsapäänsäryksi. Tämäntyyppiselle päänsärylle on ominaista pään etuosassa tuntuva jyskyttävä kipu, joka voi johtua monista eri tekijöistä.
Otsapäänsärky voi johtua jännityksestä, poskiontelotulehduksesta, allergioista, silmien rasituksesta, nestehukasta tai jopa migreenistä.
Kipu voi vaihdella lievästä kovaan ja kestää muutaman tunnin tai jopa päivän. Siihen voi liittyä myös muita oireita, kuten valo- ja ääniherkkyyttä, pahoinvointia ja oksentelua.
Migreeni
Migreeni on päänsärkytyyppi, johon liittyy usein muitakin oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua sekä valo- ja ääniherkkyyttä. Migreeni tuntuu yleensä pään toisella puolella ja voi kestää useita tunteja tai päiviä.
Migreeni tuntuu yleensä pään toisella puolella ja voi kestää useita tunteja tai päiviä.
Lue lisää migreenistä täältä.
Jännityspäänsärky
Jännityspäänsärky on päänsärkytyyppi, joka johtuu pään, niskan tai hartioiden lihasjännityksestä. Nämä päänsäryt tuntuvat yleensä molemmin puolin päätä, ja niihin voi liittyä tylsää, särkevää kipua.
Jännityspäänsärky johtuu usein stressistä, ahdistuksesta tai kuormittavista työasennoista.
Klusteripäänsärky (Hortonin syndrooma)
Klusteripäänsärky, eli Hortonin syndrooma on päänsärkytyyppi, jolle on ominaista voimakas kipu toisella puolella päätä, yleensä silmän ympärillä.
Klusteripäänsärkyjä esiintyy sykleittäin, ja ne voivat kestää useita viikkoja tai kuukausia kerrallaan. Ne ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla.
Sinuspäänsärky
Sinuspäänsärky on päänsärkytyyppi, joka johtuu poskionteloiden tulehduksesta. Nämä päänsäryt tuntuvat yleensä otsassa, poskissa tai silmien ympärillä, ja niihin voi liittyä tukkoisuutta tai nuhaa.
Mitkä ovat päänsäryn oireet?
Päänsäryn oireet voivat vaihdella riippuen päänsäryn tyypistä ja kivun voimakkuudesta. Joitakin yleisiä päänsäryn oireita ovat mm:
Kipu tai paine päässä, päänahassa tai niskassa
Pistävä tai sykkivä tunne.
Pahoinvointi tai oksentelu
Herkkyys valolle tai äänelle
Huimaus tai pyörrytys
Väsymys tai heikkous
Näön hämärtyminen
Pitäisikö minun mennä lääkäriin päänsäryn takia?
Jos päänsärky on voimakasta, jatkuvaa tai siihen liittyy muita oireita, on tärkeää hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi tehdä lääkärintarkastuksen ja diagnostisia testejä selvittääkseen päänsäryn perimmäisen syyn.
Mikäli päänsärky on ns. "arkisemman tuntuista" tai sen voidaan arvioida kotikonsteinkin johtuvan esim. stressistä, huonoista työasennoista tai lihasjännityksestä, ei lääkäriin tarvitse yleensä hakeutua. Tällaisia päänsärkyjä voi hoitaa eri tavoilla hyvin myös itsehoitona (niistä lisää seuraavaksi).
Miten päänsärkyä hoidetaan?
Päänsäryn hoito riippuu päänsäryn tyypistä ja perimmäisestä syystä. Useimmissa tapauksissa itsehoitotoimenpiteet, kuten lepo, hieronta, nesteytys ja reseptivapaat kipulääkkeet, voivat lievittää kipua. Vaikeammissa tapauksissa voidaan tarvita reseptilääkkeitä tai muita lääketieteellisiä hoitoja.
Ajoittaista päänsärkyä voi hoitaa kipulääkkeellä, mutta korkeintaan vain viiden päivän ajan. Kipulääkkeet on tarkoitettu vain tilapäisiin oireisiin ja pitkäaikaisessa käytössä ne voivat vahingoittaa mm. maksaa ja munuaisia.
Päänsäryn itsehoito
On olemassa useita itsehoitotoimenpiteitä, jotka voivat auttaa lievittämään päänsäryn aiheuttamaa kipua, mukaan lukien:
Lepo ja rentoutuminen
Jumien avaaminen itsehoitona kotona (ks. vinkki alla)
Nesteytys
Reseptivapaat kipulääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni
Kylmä- tai lämpöhoito
Hieronta tai fysioterapia
Päänsärkyä voidaan hoitaa tehokkaasti myös itse, lääkkeettömästi. Niska-hartiaseudun jumit voidaan avata itsehoitona kotona ja sen avulla päänsärkyjä voidaan lievittää tehokkaasti.
Vinkki: Niska-Hartian Ensiapupakkaus -verkkokurssiltamme voit saada avun jopa 5 minuutissa päänsärkyyn.
Jo yli 20 tuhatta tyytyväistä asiakasta. Lue lisää ja tilaa tästä.
Yhteenveto
Päänsärky voi olla monille ihmisille tavallinen vaiva, mutta se voi myös olla merkki vakavammasta perussairaudesta. Erilaisten päänsärkytyyppien, niiden syiden, oireiden ja käytettävissä olevien hoitovaihtoehtojen ymmärtäminen voi auttaa sinua hallitsemaan kipujasi ja parantamaan yleistä elämänlaatuasi.
Jos sinulla on jatkuvaa tai voimakasta päänsärkyä, on tärkeää hakeutua lääkäriin, jotta voidaan selvittää perussyy ja laatia asianmukainen hoitosuunnitelma.
Arkisemmissa päänsäryissä, jotka johtuvat elintavoistamme ja elämästä ylipäätään, voidaan tehokkaasti estää ja hoitaa myös itse.
Jos sinulla on päänsärkyä ja haluat siitä eroon (jopa 5 minuutissa!), kokeile Niska-Hartian Ensiapupakkaus -verkkokurssiamme jo tänään.